Не натоварвайте децата си с бремето на Вашите очаквания

Всеки родител иска най-доброто за детето си. В старанието си да им го дадем, не винаги усещаме тънката граница след която вместо да помогнем вредим.

Нееднократно в практиката си като преподаватели сме се сблъсквали със следния случай: Способни и трудолюбиви деца, имащи целия набор от знания за съответния клас в който учи да изкарва ниски оценки.

В този случай на пръв поглед проблема е необясним. Вглеждайки се по-дълбоко обаче винаги в този случай сме попадали на родители, които очакват от децата си винаги отлични резултати. Не рядко те наказват децата си при липса на очакваните резултати. Случва се да водят детето при следващ и следващ учител, а положението си остава същото.  Когато сме успявали да поговорим с децата, нито едно от тях дори и за миг не се е оплакало от отношението на твърде взискателния си родител. Това което споделят е собствената им удовлетвореност от това, че не могат да се представят както мама и/или тате искат.  Ако родителите не опитат да коригират поведението си положението все повече се влошава. А е толкова жалко да гледаш помръкващия поглед на жадните за одобрение детски очи.

С този текст искрено се надяваме да помогнем на деца и родители попаднали в ситуация като трета. Знаем, че само дружните усилия за промяна, както и взаимното разбиране и приемане могат да доведат до трайна промяна.

А затова ще ви е нужна и солидна доза търпение и разбира се време.

Екипът на

Академия Математика