Цем од шипурака и полянка с кокичета

Това са част от виновниците за днешното добро настроение на Кръстеви.

Като истински любители на съботно-неделни разходки, не оставихме и днешния ден без приключения.

Отдавна се каним да си направим разходка до сръбското ждрело на река Ерма и известния Погановски манастир.

И днес, след закуска, тръгнахме натам. Разстоянието от София до Погановац е около 80 км и ако като днес няма много хора на границата, пътуването ще Ви отменме малко повече от час. Последните 13 км от разходката до Погановац са най-живописната част. Пътя се вие покрай реката и на места минава през тунели издялани в скалите, също като пътя към Триград.

Самия манастир поне на мен ми напомня като архитектура на Земенския, а освен това носят едно и също име „Свети Йоан Богослов“ . Разликата е, че земенския е от 11 век, а Погановския от 14-ти. Стенописите в Поганово са изцяло запазени, за разлика от Земенските.

Зад манастира има прекрасна гора, а покрай него минава реката.  За гладните туристи срещу манастира, от другата страна на реката има ресторант. В двора на ресторанта има люлки и пързалки за децата. Покрай Ерма видяхме много табелки указващи зони за почивка, а на места и беседки за пикник.

За любителите на домашни храни и напитки манастира и трите сергийки пред него са рай. Тук можете да си купите както домашни сирена и суджуци, така и сладко от люти чушки и мармалад от шипки (цем от шипурака).  Мармалада е страхотен, пробвахме го на място и си купихме. А след като се прибрахме и направихме палачинки, чудния цем почти свърши.

Между другото и сладкото от люти чушки не беше лошо.

С пожелания, за незабравими пътешествия,

Екипът на Академия Математика